Monday, February 18, 2008

sizzling yee mee

This is my favorite food. Kalau gi food court mest nak makan ni. Ahaks.. Semalam aku makan kat food court Tesco Extra. Sedap beb. Dah la tak kedekut cendawan. Tu yg aku paling suka. Cendawan tuh yg wat terlebe tertarik. Kalau kat food court Giant, kedekut siot org tuh. Ayam letak yg tulang2 je. Siap kira lagik. Dah tu cendawannya satu ke. Ceitt..

Makan kat PAS pun ok gak. Ayam banyak. Cendawan ok r. Tapi masa aku makan hari tuh, kuah nye terlebey masin. Kat food court Times Square aku dah tersalah pick. Mana la aku nak sangka kalau yee mee claypot tuh kuah sup. Terliur aku tgk 'org itew' nye sizzling yee mee. Isk2..

Ni aku terjumpa lak resipi sizzling yee mee. InsyaAllah, I'll try. Masak sendiri, leh boh byk2 cendawan. Makan sampai mabuk. Wakakaka...

Sizzling Yee Mee

Sizzle_yee_mee01

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
Yummyy...

No comments:

Google