Friday, November 14, 2008

kepingin


Skang ni aku tengah ngidam nak makan mi kari. Bukan skang ni je la. Tapi dah beberapa ketika. Sejak dari Ida Murni keje kat sini lagik la. Asal ke tempat yg jual mi kari je, pasti itu yg menjadi menu pilihan aku. Ahaksss... Harus la. 2 kali aku jumpa Odah, 3 kali dah mi kari menjadi pilihan aku. Paling best sekali masa pekena mi kari kat Alamanda. Memang meleleh giler la. Tu tuk lunch. Dinner pun aku pilih menu yg sama gak. Tapi kuciwa bangat sebab rasanya memang tak sama dengan mi kari masa lunch itu. Huhuu... Odah geleng kepala je ngan pilihan menu aku. Asyik mi kari je. 1st time jumpa Odah pun, mi kari gak menjadi pilihan masa kitaorang makan kat kopitiam. No pic la. Aku masyuk sangat. Tak sabar nak menikmati mi kari yg terhidang kat depan mata aku itu. Ahaksss...


Ingredients :
350 gm mi kuning (dicelur dan ditoskan)
200 gm bebola ayam
150 gm isi udang
250 gm daging ayam (bahagian dada - dipotong kecil)
600 gm sayur sawi (dicelur dan dipotong kecil)
200 gm taugeh (dicelur)
2 keping tauhu (digoreng dan dipotong dadu)
3 tangkai daun ketumbar (dihiris)
2 s/besar minyak sayuran
40 gm rempah kari (dijadikan pes)
500 ml santan cair (diperah dari 1/4 biji kelapa)
3 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } ditumbuk lumat
2 cm halia }
3 cm kayu manis
3 biji bunga cengkih
1 kumtum bunga lawang
3 biji bunga pelaga
2 biji tomato
3 tangkai daun kari
650 ml air
1/2 s/kecil garam
1 keping asam keping

Method :

1. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga,bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga kuning,di atas api kecil.

2. Masukkan pes rempas kari, daun kari, tumis sehingga harum.

3. Masukkan ayam dan gaul dengan rata , masukkan sedikit air, tutup dan masak diatas api sederdana selama 5 minit.

4. Masukkan udang dan bebola ayam.

5. Masukkan asam keping, santan dan air, biarkan ia mendidih.

6. Perasakan dengan garam dan biarkan ia masak beberapa minit,masukan tomato kemudian tutupkan api.

7. Untuk menghidangkannya, masukan mi, taugeh, sawi dan tauhu di dalam mangkuk, kemudian tuangkan kuah yang panas ke atasnya.


~~~Mungkin satu hari aku akan cuba membuat mi kari plak ke. Ni dah de resepi. Aku amek kat sini la.

No comments:

Google